Śmietanowiec

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwoje dzieci.Tort miał premierę na urodzinach córeczki

Składniki:

  • ● 8 jajek
    ● 37,5 dag mąki pszennej
    ● 12,5 dag mąki ziemniaczanej
    ● 40 dag cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: 50 dag mascarpone
    ● 250 ml kremówki
    ● śmietan-fix
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● dżem malinowy.
    Do dekoracji: 250 ml kremówki
    ● śmietan-fix
    ● 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem.
    Ubijając, dodajemy po żółtku.
    Wsypujemy mąki i proszek,
    mieszamy. Pieczemy w 2 tortownicach
    35 minut w 180 °C.
    Studzimy i przekrawamy
  • 2. Ser mieszamy z 2 łyżkami
    cukru i kremówką ubitą
    z resztą cukru i śmietan-fiksem.
    Chłodzimy. Przekładamy:
    biszkopt, 1/3 dżemu,
    biszkopt, 2/3 kremu, 1/3 dżemu,
    biszkopt, 1/3 kremu, 1/3
    dżemu, biszkopt.
  • 3. Wierzch i boki tortu smarujemy
    ubitą ze śmietan-fiksem
    i cukrem kremówką. Dekorujemy
    kleksami śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować