ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort, który zrobiłam mojemu pięcioletniemu synkowi, zachwycił dziecięce oczy postaciami z ulubionej bajki, natomiast podniebienie lekkością śmietankowego smaku. "Zmotoryzowaną" jego wersję otrzymał mąż :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    0,7 szklanki mąki pszennej
    0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kakao

    Składniki na masę:
    600 ml śmietany 30% lub 36%
    3 śmietan-fixy
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka kakao

    Ponadto:
    dżem wiśniowy z całymi wiśniami do przełożenia
    kolorowa masa cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Śmietanowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubijamy na pianę, dodajemy sukcesywnie cukier i ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając, a także obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jedną pieczemy w okrągłej tortownicy przez 20 min w 180oC. Do drugiej dodajemy kakao, mieszamy i również pieczemy jak poprzednią. Po ostygnięciu oba biszkopty przekrawamy w poprzek.
  • 2. MASA:
    Śmietanę ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Gdy zacznie się ścinać, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixami i dalej ubijamy, aż zyska gęstą konsystencję. Dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy kakao i mieszamy dokładnie mikserem.
  • Ułożenie biszkoptów 3. PRZYGOTOWANIE:
    Biszkopty przekładamy w następujący sposób: ciemne ciasto na spód, dalej jasna śmietana, jasny biszkopt, dżem wiśniowy, ciemny biszkopt, ciemna masa, jasny biszkopt na wierzch. Całość lekko uciskamy i dekorujemy rozwałkowaną masą cukrową oraz figurkami z niej ulepionymi, według potrzeby i upodobania.
    Jeśli nie chcemy boków toru obkładać masą cukrową, można posmarować je masą śmietanową i obsypać wiórkami kokosowymi, kakao lub kolorową posypką.

Porady

Masa cukrowa łatwo daje się urabiać, jeśli przedtem wyrobimy ją dłońmi jak plastelinę. Jeśli jest zbyt twarda, należy zwilżyć dłonie wodą. Lepiąc cieniutkie elementy warto usztywnić je od środka wykałaczkami. By figurki miały ładny połysk, można posmarować je olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować