Od dawna nasze matki i bacie robiły smalec ze skwarkami i ja też robię, wprawdzie raz na rok, bo to jednak bardzo kaloryczne i tuczące, ale czasem trzeba sobie pofolgować.Jabłka tutaj dodają specjalnego, łagodnego smaczku
Składniki:
1 kg świeżego boczku
1,5 kg słoniny
4 duże cebule pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę lub drobno posiekanego
2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
Smalec swojski z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni smażyć oddzielnie, aż do lekkiego zrumienienia, dodać cebulę, posolić, na końcu dodać jabłka, przelać na garnka.
Jak wszystko będzie usmażone przelać do szklanych pojemników i pozostawić do zastygnięcia.
Potem to już tylko na pajdę chleba i niczego więcej nie trzeba.!!
Komentarze