Smalec swojski z jabłkiem

5 (200 ocen)

Od dawna nasze matki i bacie robiły smalec ze skwarkami i ja też robię, wprawdzie raz na rok, bo to jednak bardzo kaloryczne i tuczące, ale czasem trzeba sobie pofolgować.Jabłka tutaj dodają specjalnego, łagodnego smaczku

Składniki:

  • 1 kg świeżego boczku
    1,5 kg słoniny
    4 duże cebule pokrojone w kostkę
    4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę lub drobno posiekanego
    2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Skwarki

Smalec swojski z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06liqwl 1. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni smażyć oddzielnie, aż do lekkiego zrumienienia, dodać cebulę, posolić, na końcu dodać jabłka, przelać na garnka.
    Jak wszystko będzie usmażone przelać do szklanych pojemników i pozostawić do zastygnięcia.
    Potem to już tylko na pajdę chleba i niczego więcej nie trzeba.!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować