Smalcówki

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruche ciasteczka, pokochają je wszyscy zarówno ci duzi jak i mali.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kostki smalcu
    5 żółtek
    6 dkg drożdży
    1 szklanka śmietany 18%
    2 szklanki mąki krupczatki
    2 szklanki mąki tortowej
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka cukru kryształu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Smalcówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę, drożdże, cukier wszystko razem rozetrzeć i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać przez sitko obie mąki, dodać smalec pozostałe składniki i wszystko razem wyrobić. Wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni do złotego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu posypać cukrem pudrem.

Porady

Podane składniki są podane na bardzo dużą porcje ponad 130 ciasteczek. Polecam są naprawdę pyszne , nie czuć oczywiście w nich smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować