- bekon w plastrach: 4 sztuki
- chleb tostowy ciemny: 4 sztuki
- ser cheddar starty: 1 szklanka
- cząstki pomidora bez nasion: 4 sztuki
- majonez: 4 łyżki
Smażone sandwicze z bekonem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bekon wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć na papierowym ręczniku.
2.Dwie kromki chleba posypać serem, na nim ułożyć po 2 cząstki pomidora. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, położyć po 2 plastry smażonego bekonu, posypać resztą sera i przykryć pozostałymi kromkami chleba.
3.Sandwicze posmarować z wierzchu majonezem i smażyć na rozgrzanej patelni tą właśnie stroną do dołu. Dobrze jest obciążyć kanapkę np. talerzykiem, wtedy będzie równa i się nie rozpadnie. Po ok. 2 minutach posmarować wierzchy resztą majonezu, odwrócić i smażyć jeszcze ok. 2 minut, aż się zrumienią.
4.Przekroić na trójkąty – smakują pysznie i na ciepło i na zimno.
Komentarze