Te pierogi to wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Są mięciutkie (ciasto jest bardzo delikatne w smaku) i sycące oraz tanie w przygotowaniu. Smakują dobrze również na zimno. Można je podać także z ulubionym sosem i surówką.
Smażone pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia.
2.Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła.
3.Na każdym krążku układamy porcję farszu
4.i zlepiamy pieroga.
5.W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka,
6.a następnie panierujemy w bułce tartej.
7.Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Życzę smacznego
8.NADZIENIE: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
Komentarze