Smażone paszteciki z mięsem i kapustą

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe, pyszne i pachnące paszteciki - idealne do barszczyku. Nie wymagają pieczenia :). Dzięki imbirowi i chili mają wyrazisty, niezapomniany smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Podstawowe z zestawu:
    300g surowej, zmielonej szynki
    300g kapusty kiszonej
    2 pomidory

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    ciasto drożdżowe (3 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5 łyżek masła, 50 dag świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli)

    Składniki robocze:
    olej do smażenia
    imbir granulowany
    chili i pieprz cayenne granulowane
    sól, pieprz

    Do dekoracji:
    kminek cały

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Smażone paszteciki z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dokładnie sklejamy brzegi pasztecików 1. Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka z cukrem, dodajemy trochę mąki i dostawiamy do spienienia na ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (na końcu dodajemy roztopione masło). Zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość i robimy farsz. Mięso smażymy z przyprawami na oleju, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną kapustę i sparzone, pokrojone pomidory - dusimy ok. 20 min i odparowujemy nadmiar wody. Próbujemy, doprawiamy, studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi lub dwa kółeczka ze sobą - jak słoneczka. Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Dekorujemy kminkiem. Podajemy ciepłe, najlepiej z barszczykiem :)

Porady

Trzeba dobrze skleić brzegi pasztecików, aby farsz nie wypadł z nich w czasie smażenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować