20 g drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
200 ml mąki
ok 4 g czosnku niedźwiedziego
ząbek czosnku,drobno posiekany
szczypta soli
50 g masła
Ślimaczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę wsyp do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,wodę,sól i łyżkę oliwy.
Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Na chwilę wyjmij ciasto z miski,i posmaruj ją resztą oliwy. Włóż ponownie ciasto,przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z czosnkami oraz solą.
2.Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż masło czosnkowy i dokładnie rozsmaruj.
Zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 1h do wyrośnięcia.
Piecz przez ok. 25 minut w 180 C.
Komentarze