Ślimaczki z masłem czosnkowym

4.48 (157 ocen)

Idealne do zup i przystawek

Składniki:

  • 20 g drożdży
    100 ml letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    200 ml mąki
    ok 4 g czosnku niedźwiedziego
    ząbek czosnku,drobno posiekany
    szczypta soli
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki drożdżowe

Ślimaczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wsyp do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,wodę,sól i łyżkę oliwy.
    Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
    Na chwilę wyjmij ciasto z miski,i posmaruj ją resztą oliwy. Włóż ponownie ciasto,przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
    Masło rozetrzyj z czosnkami oraz solą.
  • 2. Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż masło czosnkowy i dokładnie rozsmaruj.
    Zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
    Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 1h do wyrośnięcia.
    Piecz przez ok. 25 minut w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło czosnkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować