Śliwka węgierka pod pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć śliwki, następnie budyniową piankę a na wierzch wyłożyć kruszonkę . Całość piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
2.Budyniowa pianka: 400ml mleka zagotować z masłem, w pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Roztwór wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Białka ubić z cukrem. Zimny budyń chwilę ucierać mikserem. Do budyniu wkładać partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając łyżką dokładnie połączyć, aż masa stanie się jednolita.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać drobnej kruszonki.
Komentarze