Śliwka węgierka pod pianką budyniową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pianka w odmiennym wydaniu i wyszło takie pyszne domowe ciasto!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    5 żółtek
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kokosu do posypania ciasta

    Budyniowa pianka:
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    600ml mleka
    2 łyżki masła
    5 białek
    ¾ szklanki cukru
    Ok. 600g śliwek do wyłożenia ciasta

    Kruszonka:
    100g mąki
    60 g margaryny
    70 g cukru
    3 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwka węgierka pod pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć śliwki, następnie budyniową piankę a na wierzch wyłożyć kruszonkę . Całość piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Budyniowa pianka: 400ml mleka zagotować z masłem, w pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Roztwór wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Białka ubić z cukrem. Zimny budyń chwilę ucierać mikserem. Do budyniu wkładać partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszając łyżką dokładnie połączyć, aż masa stanie się jednolita.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać drobnej kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować