śliwkowiec z pianką pod kruszonką

0 (0 ocen)

ciasto jest pysznie śliwkowe i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki 22 sztuki, kruszonka - w opisie

Śliwkowiec z pianką pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. żółtka, cukier, miękka palma utrzeć mikserem na kogel-mogel
  • etap przygotowania 2. wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto
  • etap przygotowania 3. tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto
  • etap przygotowania 4. poukładać na cieście śliwki bez peste
  • etap przygotowania 5. na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę
  • etap przygotowania 6. KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę
  • etap przygotowania 7. piec w 200C około 40 minut, ciasto wyjąć z blaszki zimne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy