Ciasto ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.
2.Kruche ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
3.Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na cieście ułożyć śliwki.
4.Budyń:
Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować.
W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki.
5.Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze