Ciasto ze śliwkami i budyniem

5 (203 ocen)

Do niedzielnej kawusi jak znalazł, pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem.

Składniki:

  • ciasto
    margaryna - 250 g
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    mąka - 4 szkl pełne
    cukier - 1/2 szkl
    śmietana 24 % - 2 łyżki
    proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
    budyń :
    budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
    mleko - 5 szkl
    cukier - 4 łyżki
    dodatkowo :
    śliwki
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie.
  • 2. Kruche ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
    Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
  • 3. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
    Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na cieście ułożyć śliwki.
  • 4. Budyń:
    Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować.
    W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Wylać gorący budyń na śliwki.
  • 5. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez 40 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować