Śliwkowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce (od miksera) utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę.
Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii.
Wsypuj powoli mąkę wymieszaną z solą.
2.Kiedy masa dobrze się połączy podziel ją na pół. Z każdej połówki uformuj kulę. Następnie owiń folia spożywczą i spłaszcz formując dysk. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
3.Kiedy ciasto jest już dostatecznie twarde rozwałkuj je na około 30x25 cm.
Rozłóż powidła na całej powierzchni zostawiając około 1.5 cm marginesu.
Zwiń dokładnie i ciasno ciasto po krótszym boku.
Owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na co najmniej dobę albo do upływu dwóch miesięcy.
Powtórz czynność z druga połową ciasta.
4.Kiedy jesteś gotowy do upieczenia ciasteczek, rozgrzej piekarnik do 190°C.
Wyjmij ciasto z foli i pokrój na szerokość około 8 mm.
Ułóż ciasteczka na blasze zostawiając trochę miejsca po między gdyż ciasto trochę wyrośnie.
Piecz 12-15 minut, aż ciastka nabiorą lekko złotego koloru.
Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
5.Po przepis na Moje powidła śliwkowe zapraszam na mój blog albo do mojej książki kulinarnej na Polska gotuje.
Komentarze