Uwielbiam tego typu sałatki. Robi się je szybko i prosto. Dodatkowo zawsze pysznie smakują i pięknie wyglądają. Stosownie do sezonu używam różnych owoców. Tym razem królowały śliwki, które sprawdziły się z 100%.
Składniki:
Składniki:
• Ok 120 gram rukoli,
• 1 pojedynczy filet z kurczaka,
• 1 kulka mozzarelli z zalewy,
• 1 nieduża czerwona papryka,
• 0,5 czerwonej cebuli,
• Około 8 dużych śliwek,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Olej do smażenia,
• 1/3 szklanki orzechów włoskich,
• Oliwa z oliwek do polania,
• Ocet balsamiczny do polania
Śliwkowa sałatka z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przepłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażamy. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia.
Rukolę przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Po usunięciu pestek ze śliwek , kroimy je na 4-6 części. Orzechy grubo siekamy.
Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Komentarze