Śledzik jak nie śledzik

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Świeży niesolony śledź, delikatny, kruchy podany na pierzynce z marchewki i czosnku niedźwiedziego.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 4 świeże niesolone śledzie
    szklanka mleka
    sól
    kolorowy pieprz
    skórka cytrynowa
    jajko
    bułka tarta
    masło sklarowane
    2 marchewki
    pieprz ziołowy
    łyżeczka miodu
    garść liści czosnku niedźwiedziego
    łyżka kwaśnej śmietany
    cytryna
    parmezan w wiórkach

Śledzik jak nie śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie obieramy ze skóry i wyjmujemy kręgosłup. I zalewamy mlekiem zostawiamy na noc. Wyjmujemy z mleka przyprawiamy solą, pieprzem, skórką cytrynową. Jajko rozmącamy, zanurzamy w nim śledzie i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na sklarowanym maśle.
  • 2. Marchewkę kroimy,(ja robię marchewkowe spaghetti) dusimy na maśle solimy i pieprzymy na koniec dodajemy miód.
  • 3. Czosnek niedźwiedzi dusimy na maśle dodajemy sól i pieprz ziołowy. Dodajemy śmietanę i dusimy, aż sos się zredukuje.
  • 4. Układamy na talerzu warstwami: uduszona marchewka, czosnek niedźwiedzi, śledź, posypujemy parmezanem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość ozdabiamy cytryną.

Porady

W ten sposób możemy zrobić również inne rodzaje ryb, ale śledź wychodzi naprawdę wyborny.

Komentarze

Podobne przepisy