Ciekawe połączenie smaków - rodzynki i miód z ostrym smakiem octu i koncentratu pomidorowego. Moja rodzina uwielbia śledzie więc staram się często je przyrządzać.
25 min
Składniki:
Śledzie z rodzynkami i miodem
Składniki:
60 dag filetów śledziowych
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
2 łyżki octu
2 łyżki miodu
Przyprawy - ziele angielskie, pieprz, listek laurowy
2 duże cebule
Śledzie z rodzynkami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: filety namoczyć w zimnej wodzie, zmienić 2-3 razy wodę, by nie były słone przez około 2 godziny(przed końcem moczenia sprawdzić czy nie są słone). Następnie osączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć. Następnie dodać rodzynki, ocet, koncentrat pomidorowy, miód oraz przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać, całość jeszcze poddusić około 2-3 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Dno miski wyłożyć masą duszoną, dalej ułożyć warstwę śledzi. Czynność powtórzyć do wyczerpania zapasów. Przykryć folią, wstawić do lodówki na całą noc do połączenia się składników.
Porady
śledzie najlepiej przygotować na 2 dni przed spożyciem.
Komentarze