ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM.

5 (193 ocen)

  • 30 min

Jako, że moja rodzina uwielbia śledzie, Babcia nauczyła mnie, jak dobrze je przyrządzać. Śledzie wiejskie z koperkiem to jeden z wielu przepisów, które zdradziła mi Babcia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg solonych filetów z matiasa
    4 duże cebule
    2 listki laurowe
    4 ziarna pieprzu
    4 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka pieprzu mielonego
    3 posiekane pęczki koperku
    6 łyżek octu
    sok z cytryny
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie wiejskie z koperkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć
    się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można
    zmieniać wodę co jakiś czas.
  • 2. Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić,
    ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że
    są zbyt długie, wtedy kroję na pół.
    Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny.
  • 3. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki.
    Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików
    dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
    i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek.
    Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam
    olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki
    temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy.
  • 4. Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie
    smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły.

Porady

Składników wystarczy na słoik o poj. 1 litra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować