Jako, że moja rodzina uwielbia śledzie, Babcia nauczyła mnie, jak dobrze je przyrządzać. Śledzie wiejskie z koperkiem to jeden z wielu przepisów, które zdradziła mi Babcia.
30 min
Składniki:
1 kg solonych filetów z matiasa
4 duże cebule
2 listki laurowe
4 ziarna pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu mielonego
3 posiekane pęczki koperku
6 łyżek octu
sok z cytryny
olej rzepakowy
Śledzie wiejskie z koperkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć
się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można
zmieniać wodę co jakiś czas.
2.Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić,
ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że
są zbyt długie, wtedy kroję na pół.
Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny.
3.Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki.
Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików
dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek.
Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam
olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki
temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy.
4.Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie
smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły.
Komentarze