Śledzie w sosie pomidorowym z miodem i rodzynkami

4.5 (182 ocen)

  • 25 min

To jedna z moich ulubionych rybnych przekąsek. Pomidorowy sos przełamany słodyczą miodu i rodzynek fantastycznie komponuje się ze śledziami w zalewie octowej.

  • 25 min

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych w zalewie octowej
    2 średnie cebule
    1 łyżka oleju
    150 g koncentratu pomidorowego
    125 ml łagodnego ketchupu
    100 g rodzynek
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    chili w płatkach (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Przystawki Przekąski

Śledzie w sosie pomidorowym z miodem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić. Cebulę zarumienić na oleju. Dodać koncentrat, ketchup, miód i sok z cytryny. Smażyć chwilę na wolnym ogniu do połączenia się składników. Dodać rodzynki i doprawić płatkami chili. Płaty śledziowe podzielić na ok. 3 cm kawałki. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i sos pomidorowy. Śledzie wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować