Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.Już możecie je przygotować na Wigilię.
Składniki:
350 g płatów śledziowych a la matias
1,5 dużego jabłka
1,5 szalotki
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
3/4 szk kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki serka mascarpone
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Śledzie w śmietanie i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wymoczone filety pokroić w paseczki.
Szalotkę pokroić w półksiężyce a jabłko zetrzeć po obraniu na tarce o grubych oczkach.
Imbir zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach.
Wszystko umieścić w misce, dodać śmietanę i mascarpone oraz do smaku sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do słoika.
Zakręcić i schować do lodówki na około 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Śledzie podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Komentarze