Śledzie pod pierzynką z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski.
2.Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem.
3.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli.
4.Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
5.Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze