Sekretem tej łatwej do zrobienia sałatki jest brak przypraw. Mimo iż jej nie doprawiam, smakuje wybornie. Przepis dostałam od mojej koleżanki Agnieszki.
Składniki:
● 3-4 płaty matiasów
● duży ziemniak
● 2 marchewki
● cebula
● 2 jajka
● ok. 20 dag majonezu
● sok z 1/2 cytryny
Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki i ziemniaka gotujemy
w łupinach. Studzimy,
obieramy i ścieramy osobno
na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo.
Studzimy i obieramy. Białka
oddzielamy od żółtek i osobno siekamy. Cebulę obieramy
i kroimy w małą kostkę.
2.Matiasy opłukujemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem.
Kroimy w małą kostkę. Wsypujemy
do salaterki.
3.Na śledziach rozkładamy
cebulę. Lekko skrapiamy sokiem
z cytryny. Przykrywamy
majonezem. Układamy warstwę
ziemniaków, a na nich warstwę
marchewki. Ponownie przykrywamy
majonezem. Wierzch posypujemy
białkami. Na środek
wsypujemy żółtka.
Komentarze