Śledzie po węgiersku

4.37 (172 ocen)

  • 40 min

Gorąco polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg solonych śledzi
    6 – 7 cebul
    250g małych pieczarek
    300g marynowanej czerwonej papryki
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    4 łyżki ketchupu
    2 łyżki oleju
    3 ogórki kiszone do posypania
    Sól, pieprz, ulubione suszone zioła
Wystaw ocenę:

4.37 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie zmieniając ją kilka razy, po tym czasie ryby pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Oczyszczone pieczarki pokroić w talarki, tak aby zachować ich kształt. Rozgrzać olej na patelni wsypać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać paprykę i pieczarki, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dołożyć ketchup, przecier i doprawić do smaku. Ostudzić. Zimnym sosem zalać śledzie, zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem.

Porady

Zamiast pieczarek możemy użyć 5 – 7 dag suszonych grzybów, które moczymy całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, przecedzamy i kroimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować