Śledzie po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie zmieniając ją kilka razy, po tym czasie ryby pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Oczyszczone pieczarki pokroić w talarki, tak aby zachować ich kształt. Rozgrzać olej na patelni wsypać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać paprykę i pieczarki, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dołożyć ketchup, przecier i doprawić do smaku. Ostudzić. Zimnym sosem zalać śledzie, zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem.
Porady
Zamiast pieczarek możemy użyć 5 – 7 dag suszonych grzybów, które moczymy całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, przecedzamy i kroimy.
Komentarze