Przepis na śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek oraz suszonych śliwek jest łatwy do wykonania, choć wymaga od Nas sporo cierpliwości. Jednak smak, który uzyskujemy kiedy śledzie już przejdą wszystkimi składnikami jest obłędny.
8 godz.
Składniki:
Składniki na zalewę:
1 szkl. wody
50 ml octu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu
Składniki pozostałe:
4 filety śledziowe
1 duża cebula
100 ml koncentratu pomidorowego
200 ml oleju
2 ogórki kiszone
5 śliwek (suszonych)
1/2 szkl. rodzynek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
sól, pieprz, papryka wędzona, suszony majeranek
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe przed marynowaniem należy wymoczyć w mleku (kilka godzin a najlepiej przez całą noc). Jeśli śledzie są bardzo słone wymieniamy mleko 2-3 razy.
2.Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od zmiażdżenia ziela angielskiego wraz z pieprzem. Następnie do garnuszka dodajemy wszystkie składniki: wodę, ocet, pokruszone liście laurowe, ziele, pieprz, ziarna gorczycy oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. a następnie studzimy.
3.Śledzie wymoczone w mleku płuczemy, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
4.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy przyprawy: majeranek, goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy całość pod przykryciem aż cebula będzie szklista.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Chwilę przesmażamy i dodajemy przecier oraz pozostały olej. Całość studzimy i na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
5.Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i usuwamy przyprawy. Układamy w słoiku warstwowo z przygotowanymi składnikami. Śledzie po kaszubsku z rodzynkami odstawiamy do schłodzenia na 2-3 dni, aby śledzie przeszły wszystkimi smakami.
Komentarze