Wszyscy siadamy do wigilijnego stołu, na którym wśród tradycyjnych potraw nie może zabraknąć ryb, a więc i śledzia. Symbol postu i umartwienia w nowej odsłonie-korzenny, z czerwonym pieprzem i limonką
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- śledzie (matjasy,filety śledzia w oleju): 6 sztuk
- przyprawa korzenna (do śledzi, np.Galeo): 1 łyżka
- limonka: 2 sztuki
- pieprz (czerwony,ziarenka): 20 sztuk
- oliwa (z czerwonym pieprzem i rozmarynem lub olej): 150 mililitrów
Śledzie korzenne z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matjasy kroimy na 1-2 cenytmetrowe kawałki,posypujemy przyprawą korzenną.Wkładamy do miski,posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu i startą skórką z limonki.
2.Zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na 12-14 godzin. Czyż nie wyglądają pieknie?Ta zieleń-przypomina choinkę, a czerwień rajskie jabłuszka...
Komentarze