Śledzie na grzankach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

W moim domu każdy ma ulubione danie, ale te grzanki smakują wszystkim.

  • 40 min

Składniki:

  • • 3 śledzie matiesy
    • 2 bagietki
    • 2 jabłka
    • Masło
    • Ocet , cukier
    • Przyprawy do smaku (pieprz, sól, keczup)
    • Ewentualnie żółty ser


Śledzie na grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie na pół godziny namocz w przegotowanej ostudzonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek octu i cukru. Po wyjęciu osusz je układając na papierowym ręczniku i pokrój na 4 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek natnij lekko poprzek dwa razy.
  • 2. Bagietkę pokrój na 12 równych kromek i posmaruj je masłem. Na wierzchu poukładaj kawałki śledzia, a w nacięcia włóż kawałeczki jabłka.
  • 3. Grzanki wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz, aż będą rumiane.
  • 4. Jeśli chcesz, aby śledzie i jabłka zachowały soczystość i aromat, przed włożeniem do piekarnika na każdą grzankę połóż cienki plasterek żółtego sera.

Porady

Podawaj z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Komentarze

Podobne przepisy