Śledź po japońsku

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz śledzia po japońsku jadłam w miejscowej restauracji. Tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić go w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • Sałatka jarzynowa:
    6 marchewek
    4 pietruszki
    pół dużego selera
    5 ogórków kiszonych
    półtora słodkiego jabłka
    4 łyżki majonezu

    4 filety śledziowe w zalewie z oleju
    5 małych cebulek
    jajko na twardo
    rzodkiewka

    Zalewa:
    ok 2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu
    szczypta soli

    Sos do cebulki:
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz, cukier i cytryna do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy w garnku z pozostałymi składnikami zalewy. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok 30 minut, aż cebulka zmięknie.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i jabłko, mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Śmietankę mieszamy z majonezem i przyprawami, polewamy nią cebulę. Jajko obieramy, przekrawamy na pół. Danie układamy na talerzu wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować