Śledź po wileńsku

4.5 (196 ocen)

Sałatka śledziowa.

Składniki:

  • 1 kg śledzi
    1 kg cebuli posiekanej drobno
    puszka wędzonych szprotek (w oleju)
    5 dag suszonych grzybów leśnych
    3-4 ogórki konserwowe
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy

    dekoracja:
    pietruszka
    marynowane grzyby
    marynowane cebulki
    korniszony
    opcjonalnie granat
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź po wileńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule smażymy na oleju rzepakowym. Do usmażonej cebuli dodajemy zmielone wcześniej ugotowane suszone grzyby, pokrojone drobno ogórki, szprotki (bez oleju). Wszystko miksujemy na pastę. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kawałki śledzia. Mieszamy. Przekładamy do słoików. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
  • 2. Tak przygotowanego śledzia podajemy posypanego pietruszką, marynowanymi grzybami, korniszonami i cebulką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować