Wyrazisty śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie.
Śledź z żurawiną i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.
Komentarze