Śledź w śmietanie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona wersja śledzi. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe: 600 gramów
    - cebula biała: 1 sztuka
    - śmietana 12%: 400 mililitrów
    - czosnek zabek: 1 ząbek
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 szczypta
    - ziele angielskie ziarenka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety odsączamy z marynaty, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na całą noc, by się porządnie wymoczyły.

    Następnego dnia kroimy je w paseczki, zalewamy śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę pieprzu oraz ziele angielskie.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
    Następnie chłodzimy zimną wodą, odciskamy i dodajemy do śledzi.

    Całość mieszamy ze sobą i odstawiamy przynajmniej na dwie - trzy godzinki by się przegryzły.

    Doskonałe z ziemniakami w mundurkach. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować