Danie to może zagościć na świątecznym stole. Wyśmienicie smakuje z barszczem czerwonym. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwo nadać mu pożądany kształt. Inspiracja http://www.italianchips.com/spinach-pie/
Słoneczny szpinak - drożdżowa rozeta ze szpinakiem, kremowym serkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczamy (najlepiej na noc), następnie kroimy drobno i smażymy na łyżce masła. Po chwili dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy ok. 10 minut, doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy sery. doprawiamy solą i pieprzem.
2.Mieszamy drożdże z wodą, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Do zaczynu dodajemy, orzechy, sól, resztę mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy odchodzi od dłoni dodajemy łyżkę masła, wyrabiamy nadal. Czas wyrabiania tej ilości ciasta to conajmniej 15 minut. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej musimy rozwałkować cienki placek.
3.Na jednym placku rozkładamy farsz tak njak na zdjęciu - na środku kulę a wokół niej pierścień z farszu.
4.Przykrywamy 2 plackiem i naciskając np. widelcem, zlepiamy ze sobą oba placki.
5.W miejscu, w którym jest kula z farszu kładziemy miseczkę i delikatnie nacinamy wokół pierścień, w którym jest farsz.
6.Każdy z naciśtych kawałków ciasta przekręcamy o 90 stopni. Placek smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze