Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno blaszki o wymiarach 20x32 cm wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Spodnią część nasączyć roztworem wody z cukrem i rumem.
Galaretki rozpuścić w 0,5 szkl gorącej wody, ostudzić. Margarynę utrzeć z masą krówkową. 3-4 łyżki odłożyć w osobną miseczkę, a resztę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Śmietanę ubić z fix-em i „Śnieżkami”. Na koniec dodać prawie tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na warstwę masy krówkowej. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Odłożoną wcześniej masą krówkową cienko posmarować wierzch ciasta. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, a po chwili pestki słonecznika. Ciągle mieszając prażyć słonecznik około 5 minut. Przestudzonym posypać ciasto.
Komentarze