Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Żółtka mieszamy z octem.Obie mąki,proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą.Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki,delikatnie mieszamy łyżką aż wszystko dokładnie się połączy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Piec 35-40 min w temperaturze 180 stopni.
MASA KRÓWKOWA:
Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę,dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy aż do uzyskania jednolitego kremu.
MASA ŚMIETANOWA:
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając do niej Śnieżkę i Śmietan Fix.Dodajemy lekko tężejącą galaretkę,miksujemy do całkowitego połączenia.
Ciasto przekroić na dwie częsci.
Na połowie ciasta wykładamy masę krówkową (2 łyżki odłożyć na wierzch),na nią wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch smarujemy odłożonymi dwoma łyżkami masy krówkowej.
POSYPKA SŁONECZNIKOWA:
Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy cukier.Gdy cukier się rozpuści,wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor(trzeba ciągle mieszać i pilnować,żeby się zbyt mocno nie przyrumienił,bo będzie gorzki).
Natychmiast po zdjęciu patelni z ognia wykładamy gorący, uprażony słonecznik na wierzch ciasta.
Porady
Ciasto należy schłodzić(najlepiej całą noc)w lodówce,żeby wszystko się ze sobą ładnie połączyło.
Komentarze