Słonecznikowiec

4.49 (161 ocen)

  • 60 min

Ciasto zagościło na moim stole na dobre.Idealne na wszelkie okazje!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy

    MASA KRÓWKOWA:
    Puszka gotowej masy krówkowej
    125 g masła
    125 g margaryny

    MASA ŚMIETANOWA:
    0,5 l śmietany 30 %
    1 Śnieżka
    1 Śmietan Fix
    2 galaretki cytrynowe

    POSYPKA SŁONECZNIKOWA:
    3 łyżeczki masła
    3 duże łyżki cukru
    20 dag łuskanego słoneczniku
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Żółtka mieszamy z octem.Obie mąki,proszek do pieczenia i budyń mieszamy ze sobą.Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Do ubitych białek dodajemy żółtka i suche składniki,delikatnie mieszamy łyżką aż wszystko dokładnie się połączy.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Piec 35-40 min w temperaturze 180 stopni.

    MASA KRÓWKOWA:
    Masło z margaryną ubijamy na puszystą masę,dodajemy po łyżce krówki i dalej ubijamy aż do uzyskania jednolitego kremu.

    MASA ŚMIETANOWA:
    Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.Studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając do niej Śnieżkę i Śmietan Fix.Dodajemy lekko tężejącą galaretkę,miksujemy do całkowitego połączenia.

    Ciasto przekroić na dwie częsci.
    Na połowie ciasta wykładamy masę krówkową (2 łyżki odłożyć na wierzch),na nią wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch smarujemy odłożonymi dwoma łyżkami masy krówkowej.

    POSYPKA SŁONECZNIKOWA:
    Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy cukier.Gdy cukier się rozpuści,wsypujemy słonecznik i smażymy na złoty kolor(trzeba ciągle mieszać i pilnować,żeby się zbyt mocno nie przyrumienił,bo będzie gorzki).
    Natychmiast po zdjęciu patelni z ognia wykładamy gorący, uprażony słonecznik na wierzch ciasta.

Porady

Ciasto należy schłodzić(najlepiej całą noc)w lodówce,żeby wszystko się ze sobą ładnie połączyło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować