Słonecznikowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żóltek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczkę wrzątku. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wylać na blaszkę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, przekroić na dwa płaty.
3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksować je ze śmietaną.
4. Brzoskwinie okrojone w drobną kostkę wmieszać w masę.
5. Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy. Usmażyć na złoty kolor.
6. Na jeden błat biszkoptu wyłożyć masę śmietanowo-brzoskwiniową, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Na masę wyłożyć słonecznik odsączony z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze