Słoneczne tartalerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajek, margaryny i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy i wykrawamy koła wielkości naszych foremek to małych tart. Z podanego przepisu wyjdzie Wam spokojnie 12 małych tart- lub możecie zrobić jedną dużą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180C ( ja mam termoobieg więc pewnie bez niego będzie 200) i pieczemy aż zbrązowieją jakieś 10-15 minut. Jak robicie jedną dużą tartę - wtedy czas pieczenia jest ciut dłuższy. Po upieczeniu studzimy. Na każdą tartalerkę nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego i kawałeczki brzoskwiń.
Komentarze