Słodkie podniebienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, mleko, cukier, dwa żółtka (zostawiając białka do ubicia), oraz cukier waniliowy miksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Kiedy to wykonamy, łączymy ubite białka dodając je po łyżce delikatnie do masy. Dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie bardziej pulchne i delikatne.
Rozgrzać patelnie i smażyć naleśniki na kilku kroplach oleju.
2.Kostkę białego sera połączyć z serkiem homogenizowanym - miksować na gładką masę. Według uznania można dodać cukier.
3.W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę dodając po łyżeczce mleka. Umyć nektarynki oraz pokroić w "ósemki" lub według uznania.
Ja akurat wykonałam kompozycję jaka jest widoczna na zdjęciu.
Na usmażone naleśniki nakładać masę serową, i zawijać w "trójkąty" lub w ruloniki. Pokrojone nektarynki ułożyć według uznania polewając całość czekoladową nutką.
Porady
To wspaniały pomysł na szybkie danie, które wszyscy uwielbiają.
Komentarze