Słodkie Podniebienie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis jest moją osobistą inspiracją.Zaserwowałam te naleśniki na rocznicę mojemu Lubemu.Od tego momentu są numerem jeden wśród deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    ok 1 szklanki mleka
    2 jajka
    2-3 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki cukru waniliowego

    Nadzienie:
    kostka białego twarogu półtłustego 250 g
    serek homogenizowany o smaku waniliowym 135 g
    cukier do smaku

    Polewa:
    Czekolada gorzka tabliczka
    4 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    Nektarynki 3 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Naleśniki

Słodkie podniebienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, cukier, dwa żółtka (zostawiając białka do ubicia), oraz cukier waniliowy miksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Kiedy to wykonamy, łączymy ubite białka dodając je po łyżce delikatnie do masy. Dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie bardziej pulchne i delikatne.
    Rozgrzać patelnie i smażyć naleśniki na kilku kroplach oleju.
  • 2. Kostkę białego sera połączyć z serkiem homogenizowanym - miksować na gładką masę. Według uznania można dodać cukier.
  • 3. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę dodając po łyżeczce mleka. Umyć nektarynki oraz pokroić w "ósemki" lub według uznania.
    Ja akurat wykonałam kompozycję jaka jest widoczna na zdjęciu.
    Na usmażone naleśniki nakładać masę serową, i zawijać w "trójkąty" lub w ruloniki. Pokrojone nektarynki ułożyć według uznania polewając całość czekoladową nutką.

Porady

To wspaniały pomysł na szybkie danie, które wszyscy uwielbiają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować