Słodkie pałki z kurczaka połączone z niezwykle aromatyczną kompozycją przypraw curry. Wszystko podane na dzikim ryżu znakomicie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. Doskonały pomysł na szybki i tani obiad.
2 godz. 5 min
Składniki:
10 pałek z kurczaka
2 szklanki dzikiego ryżu
1 puszka ananasa w kawałkach
2 łyżki miodu
przyprawa do kurczaka
100g żółtego sera
natka z pietruszki
Zalewa curry:
500ml wody
4 łyżki curry
2 kostki rosołowe
100g masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 marchewki
sok z ananasów
Słodkie, pieczone pałki z kurczaka w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka oprószyć przyprawą i odstawić na godzinę.
2.Ananasa pokroić w kostkę a sok zostawić do zalewy.
3.Zalewa curry
Zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, ketchup, sok z ananasów i starte na tarce marchewki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
4.Do żaroodpornego naczynia wsypać ryż, wlać gorącą zalewę curry
i wymieszać. Ułożyć pałki z kurczaka, posypać kawałkami ananasa
i polać miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 50minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15minut. Udekorować natką z pietruszki.
Komentarze