Słodkie pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody.Chłodną wlać do kieliszków,które należy częściowo położyć aby galaretka mogła zastygnąć całkowicie.
2.Truskawki zmiksować.Do miski dać serek mascarpone i łyżką rozmieszać go razem z truskawkami.Żelatynę zalać zimną,przegotowaną wodą - około 1 łyżki ,aby napęczniała.W garnku zagrzać około 1/2 litra wody i do gorącej wstawić kubek z napęczniałą żelatyną.Na malutkim gazie podgrzewać wodę do czasu aż żelatyna się rozpuści .Lekko przestudzoną żelatynę wlać do masy serowo-truskawkowej mieszając trzepaczką aby żelatyna równomiernie się wymieszała z masą-całość przelać do pucharka(kieliszka) z zastygniętą galaretką-pucharek ma stać pionowo.
3.Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.Schłodzoną śmietankę ubić na półsztywno,dosypać wymieszany cukier puder i ubijać do uzyskania pożądanej gęstości.Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć na masę serowo-truskawkową.Na wierzch posypać cukrowe serduszka.
Porady
Deser można przygotować z innymi owocami np. jagodami,poziomkami,wiśniami itp.dobierając odpowiednią smakowo galaretkę.
Komentarze