Ciasto dyniowe z kremem i musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Olej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku i nadal ucierać aż powstanie biała puszysta masa. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Przesiać je do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą dynię i orzechy i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
Mus gruszkowy:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i ugotować do miękkości w szklance wody z dodatkiem cukru. Sparzyć pomarańczę gorącą wodą. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok, które dodać do gruszek. Zmiksować wszystko blenderem na gładki mus. Dodać namoczoną żelatynę i dolać tyle przegotowanej wody żeby powstało łącznie 1,5 litra musu. Wstawić do lodówki do stężenia.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Dodać serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i wszystko wymieszać.
Składanie:
Placek ciasta
1/2 masy śmietanowej
1/2 gęstniejącego musu gruszkowego
Placek ciasta
Pozostała masa śmietanowa
Pozostały mus gruszkowy
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Porady
Mus gruszkowy można przygotować przed przystąpieniem do pieczenia ciasta
Komentarze