Nie przypuszczałam że będzie takie pyszne. Wyśmienite do kawy. W smaku jest jakby babka piaskowa.
Składniki:
2 niepełne szklanki patisonów
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
sok wyciśnięty z cytryny lub z połowy pomarańcza
starta skórka cytryny lub pomarańcza
2/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
dowolne dodatki, ja dodałam rodzynki i orzechy włoskie
2 łyżeczki kakao
Słodkie ciasto z patisonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z cytryny lub pomarańcza oraz startą skórkę, powoli dodawać olej cały czas mieszając.
2.Patisony obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach, odcisnąć z soku i wymieszać z ciastem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodatki. Wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach.
3.Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao do drugiej łyżkę mąki.
4.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto raz jasne raz ciemne. Piec ok godziny w 180 stop C
Komentarze