Pyszna krucha szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne ciasto smakuje wszystkim moim znajomym.

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dag. mąki
    1 szklanka cukru pudru
    ½ kostki margaryny
    1 proszek do pieczenia
    5 jajek
    1 cukier waniliowy.
    Masa jabłkowa:

    2 słoiki jabłek swojej roboty
    1 łyżka kaszy manny
    Cukier waniliowy
    Cynamon do posypania jabłek
    Cukru nie piszę bo ja jak pasteryzowałam jabłka to dodawałam cukier, można też zrobić ze zwykłymi jabłkami to wtedy trzeba dodać cukier, idzie wtedy do ciasta 1 ½ kg. Jabłek szara reneta lub antonówka.

Pyszna krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na blasze (przed upieczeniem) 1. Brytfankę, smarujemy tłuszczem, i posypujemy bułka tarta, lub grysikiem. Jedną część ciasta wykładamy na brytfannę przykrywając dno i boki brytfanki. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, przykrywamy drugą połową ciasta.
    Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180○C. Po upieczeniu posypujemy
    cukrem pudrem.
    Mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy roztrzepać z jajkami, połączyć z mąką, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy