Słodka beza z serkiem mascarpone i owocami

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smakołyk dla tych co lubią chrupiący i delikatny smak bezy połączony z kremowym nadzieniem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Beza:

    6 białek
    250g g cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu

    Krem:

    250 g mascarpone
    szklanka mocno schłodzonej śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru waniliowego
    pół szklanki cukru pudru

    Polewa:

    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczkę gęstego soku np. malinowego

    Na wierzch: owoce np. maliny,jażyny, wiśnie, jagody, porzeczki,mandarynki, brzoskwinie z puszki

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka beza z serkiem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać porcjami(np. po łyżce)cukier puder ,gdy beza będzie lśniąca ubijać jeszcze chwilę,dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i miksować jeszcze przez około minutę. Masę wyłożyć na środek blachy przykrytej papierem i uformować w koło, łyżką podnieść brzegi masy.Włożyć blachę z bezą do piekarnika nagrzanego do 175 st.,zmniejszyć temp do 160 st i piec przez około 50-60 min.Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

    Krem:
    Serek mascarpone dobrze ubić z cukrem pudrem,dodać cukier waniliowy,a następnie schłodzoną śmietankę i dalej ubijać, do uzyskania jednolitej masy. Miód, cytrynę oraz sok wymieszać ze sobą.Po wystygnięciu bezy, nałożyć na nią masę oraz owoce i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować