Słodka beza z serkiem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać porcjami(np. po łyżce)cukier puder ,gdy beza będzie lśniąca ubijać jeszcze chwilę,dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i miksować jeszcze przez około minutę. Masę wyłożyć na środek blachy przykrytej papierem i uformować w koło, łyżką podnieść brzegi masy.Włożyć blachę z bezą do piekarnika nagrzanego do 175 st.,zmniejszyć temp do 160 st i piec przez około 50-60 min.Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Krem:
Serek mascarpone dobrze ubić z cukrem pudrem,dodać cukier waniliowy,a następnie schłodzoną śmietankę i dalej ubijać, do uzyskania jednolitej masy. Miód, cytrynę oraz sok wymieszać ze sobą.Po wystygnięciu bezy, nałożyć na nią masę oraz owoce i polać polewą.
Komentarze