Sosik ze swieżych rydzy

4.39 (170 ocen)

  • 40 min

Najlepszy sosik grzybowy do różnych mięs

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych świezych rydzy
    1 szklanka słodkiej śmietany 18%
    1/2 cebuli
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    1 liśc laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ziarenka pieprzu czarnego
    2 ziarenka jałowca
    sól ziołowa do smaku
    pieprz czarny świezo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.39 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Sosik ze swieżych rydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze oczyszczamy myjemy dokładnie,kroimy na małe kawałeczki,przesmażamy aż cały sok z nich wyparuje,dodajemy łyżkę masła,pokrojoną cebulkę i czosnek i dusimydo miękkości dodając resztę przypraw oprócz soli i pieprzu gdyby była potrzeba w czasie duszenia podlać 1/2 szklanki wody ,dusić do momentu aż rydze będa miękkie.Pod koniec wlać słodką smietankę osolić do smaku i pogotowac jeszcze krótka chwilę,posypać pieprzem do smaku. Odstawić.Sosik jest gotowy do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować