Sos żurawinowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dobry do mięs

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - suszona żurawina: 125 gramów
    - nektar żurawinowy: 300 mililitrów
    - cukier: 2 łyżki
    - pomarańcz (starta skórka): 1 sztuka
    - sól, czarny pieprz, goździki, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta

Sos żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę gotować 10 minut z dodatkiem nektaru, cukru i skórki pomarańczowej, cały czas mieszając. Sos posolić i wystudzić.
  • 2. Sos żurawinowy można doprawić wedle własnego uznania mielonymi goździkami, świeżo startą gałką muszkatołową lub drobno startym świeżym imbirem.

Komentarze

Podobne przepisy