Ten sosik jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2-3 osobowa porcje:
0,5 kg pieczarek
1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki maki pszennej
3-4 łyżki gęstej śmietany np.18%
sól, pieprz do smaku
olej/margaryna do smażenia
jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań
Sos pieczarkowy - uniwersalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki.
W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos.
3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową.
Całość gotujemy z 20-30 min.
4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej.
Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego !!
Komentarze