Sos- słodko kwaśny

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sos jest doskonały do podania z makaronem, ryżem jako sos do spaghetti i pizzy jak również ketchup na kanapkę. W smaku bardzo przypomina kupiecki, wiec każdemu przypada do gustu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
    1 kg cebuli,
    1 papryka,
    1 puszka ananasów,
    1 puszka kukurydzy,
    5 ząbków czosnku,
    2 łyżki musztardy,
    1 łyżeczka papryki ostrej,
    1 łyżeczka papryki słodkiej,
    1 łyżka wegety,
    1 łyżka carry,
    1/2 łyżki pieprzu mielonego,
    2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki octu,
    2 łyżki soli,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos- słodko kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos słodko- kwaśny 1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę razem z cebulą. Gotować na małym ogniu 1 godz. Dodać pokrojonego ananasa, paprykę i gotować 1/2 godz. Później dodać resztę składników, pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z ananasa, zagotować i wlewać gorące do słoików. Pasteryzować 5 minut.

Porady

W celu uzyskania jeszcze bardziej pikantnego smaku można dodać łyżeczkę chilli. Sos można również spożyć od razu po ugotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować