Sos słodko-kwaśny

4.5 (189 ocen)

  • 5 godz.

Sos na bazie pomidorów, cukini, z nutą marchewki i jablka

  • 5 godz.

Składniki:

  • Na 10 słoiczków 0,5 l potrzeba; 5 kg pomidorów, 3 cukienie, 6 marchewek, 5 jabłek, 3 puszki kukurydzy, 2 selery, 1 kg papryki czerownej, 2 kg papryki żółtej, 1 kg cebuli, 2 główki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos słodko-kwaśny 1. 1. Pomidory i parykę sparzyć i obrać ze skórki, pozostałe warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
    2. Pomidory i parykę wraz z cebulą wrzucić do garnka (ja wlewam 3 szkl wody) i dusić na małym ogniu ok 1,5 h.
    3. Do warzyw dodać pozostałe produkty, i gotować do miękkości aż powstanie sos.
    4. Doprawić sos do smaku; sól, pieprz ziołowy, majeranek.
    5. Gorący sos włożyć do słoików, odstawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, nie wekować.

Porady

Im drobniej pokroimy warzywa tym szybciej uzyskamy porządaną konsytetncję sosu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować