Sos ałkobens

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest doskonałym dodatkiem do każdego rodzaju wędlin i sera żółtego.Można go używać zamiast ketchupu do kiełbasy na gorąco lub parówki.Smaczny i prosty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg papryki
    4 duże cebule
    1/2 kg cukru kryształu
    5 łyżek przecieru pomidorowego pudliszki
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki octu
    10 ziaren pieprzu
    5 liści laurowych
    4 ziarna ziela angielskiego

Sos ałkobens - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Paprykę pokroić w drobne paski.
    Cebulę w piórka,posolić.Pozostawić na ok.30 minut.
    2.
    Pozostałe składniki zagotować dodać odciśniętą paprykę i cebulę,gotować wszystko ok.20 minut
    3.
    Przełożyć do słoików i zapasteryzować ok 5 minut.

Porady

Zamiast papryki można ten sos zrobić z cukinią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy