Sorbet truskawkowy z winem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który idealnie sprawdza się w gorące dni.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • •3 szklanki słodkich truskawek
    •4 łyżki cukru
    •100 ml białe wino półsłodkie,

Sorbet truskawkowy z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek. Truskawki wsypujemy do szklanego blendera, zalewamy syropem winnym, dokładnie miksujemy. Przekładamy zmiksowane owoce do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę).
    Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, udekorować świeżymi truskawkami, ja podałam z listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy