Sorbet porzeczkowo-ogórkowy w towarzystwie pianki jabłkowo-ogórkowej i kuleczek alkoholowych

4.5 (165 ocen)

Kuchnia molekularna. Pierwsze początki mojej przygody z kuchnią molekularną zapieczętował właśnie ten sorbet. Orzeźwiający, a jednocześnie delikatny. Deser dla dorosłych.

Składniki:

  • Składniki:
    Sorbet (4 małe foremki):
    -300g porzeczki czerwonej,
    -110g ogórka (już obranego),
    -3 łyżki cukru pudru.

    Pianka jabłkowo-ogórkowa:
    -1 duży ogórek,
    -1 jabłko,
    -3 łyżeczki cukru pudru,
    -100ml wody,
    -2g lecytyny słonecznikowej lub sojowej,
    -kilka kropel oliwy z oliwek.

    Kuleczki alkoholowe:
    -7 łyżek syropu owocowego,
    -3 łyżki wódki,
    -około 150ml soku,
    -1g alginianu sodu,
    -1 łyżka chlorku wapnia.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Sorbety Pianka Alkohole

Sorbet porzeczkowo-ogórkowy w towarzystwie pianki jabłkowo-ogórkowej i kuleczek alkoholowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sorbet:
    Porzeczki obrane i umyte, wrzucamy do misy blendera, dodajemy ogórki i cukier. Blendujemy na jednolitą konsystencję.
    Odstawiamy do zamrażalki na 2 godziny.
  • 2. Pianka jabłkowa:
    Ogórka i jabłko blendujemy, dodajemy cukier puder, wodę, lecytynę oraz oliwę z oliwek. I miksujemy dotąd, aż powstanie piana.
  • 3. Kuleczki alkoholowe:
    Syrop, wódkę i wodę mieszamy razem, dodajemy alginian i blendujemy, aż zacznie nabierać konsystencji gęstej śmietany.
    Do miski nalewamy 1 litr wody, wsypujemy chlorek wapnia.
    Do drugiej miski wlewamy czystą, letnią wodę. Może być pół litra.
    Masę nabieramy na łyżkę i energicznie wkładamy do wody z chlorkiem wapnia. Gdy powstanie nam kulka odczekujemy około 2 minuty i przekładamy na 30 sekund do czystej wody. Kuleczki możemy robić także za pomocą dużej strzykawki.
  • 4. Na talerzyk wykładamy sorbet, dwie kulki pianki. Łyżkę kładziemy na środku kulki i rozciągamy (jak na zdjęciu). Kulkę alkoholową kładziemy na wierzchu sorbetu. Powinna mieć lejące wnętrze.

Porady

Pianka będzie bardziej stabilna gdy ją lekko zamrozimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować