Sodaczaki

0 (0 ocen)

Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na niezapowiedzianych gości. ciasteczka najlepsze są po kilku dniach

Składniki:

  • 1 jajko
    150 g margaryny
    2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szkl maki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    4 dość czubate łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao

Sodaczaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zmiksuj z cukrem do połączenia składników.
  • 2. Dodaj jajko i miksuj przez ok 2 min.
  • 3. Dodaj przesiane mąki wraz z sodą. wyrób gładkie ciasto.
  • 4. Z ciasta odrywaj kawałeczki, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszcz. Nakrętkę od butelki obtocz w kakao i delikatnie wciśnij w krążki ciasta. Nakładając w ten sposób jak najwięcej kakao
  • 5. Ciasteczka kładź w 5 cm odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 20 min w 165 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa