Soczysta pierś kurczaka z piekarnika

4.89 (180 ocen)

Pyszna i soczysta pierś, upieczona w rękawie. Doskonała do obiadu, na sałatkę lub po wystudzeniu jako wędlina na chleb.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    2 podwójne piersi z kurczaka
    kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (można pominąć)
    2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    szczypta curry
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    pół łyżeczki suszonego lubczyku
    pół łyżeczki papryki w proszku słodkiej

    Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.89 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka z piekarnika 1. Mięso opłukać oczyścić z kostek i błonek a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć na pół. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Może być i cała noc.
  • Pierś kurczaka z piekarnika 2. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec ok 40-45 min w 180 stopniach. Przed podaniem pokroić na plastry, dodatkowo można polać sosem pieczeniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować